Zoek de verschillen…!

Bericht van Edwin Gitsels

We ontvingen een brief van de gemeente en van uitvoerder Van Gelder: in vrijwel het hele centrum van Zandvoort wordt de straatverlichting vervangen door nieuwe armaturen met LED-lampen. Nu is die transitie al een tijdje aan de gang en de nieuwe lantaarnpalen zijn echt spuuglelijk. Ze zien er heel goedkoop uit en stralen behalve licht verder helemaal niets uit. Tijdens onze vakantiereis door Frankrijk en België afgelopen maand keken we vol afgunst naar de vaak prachtige, sfeerverhogende straatlantaarns aldaar.

Maar afgezien van dat ze niet om aan te zien zijn, geven die dingen ook heel lelijk, kil licht. Je hebt het idee alsof er een filmploeg is neergestreken die nachtopnamen maakt voor de nieuwe tv-serie ‘Flikken Zandvoort’. Of dat je in een monumentaal pand woont dat ten behoeve van de toeristen mooi wordt uitgelicht met van die op de gevel gerichte lichtbakken. Maar nee, het zijn alleen maar nieuwe lantaarnpalen. Er is geen UFO in de straat geland.
In de brief staat ‘Het kan zijn dat het opvalt dat er ander licht schijnt bij u in de straat/buurt. Ledverlichting ziet er anders uit en daar moeten de meeste mensen aan wennen.’

Nou, laat dat ‘Het kan zijn…’ maar weg.
‘De lichtsterkte van de oude verlichting is in de loop der jaren verminderd, dus de nieuwe lampen geven sowieso meer licht.’

De lichtsterkte is verminderd? Ik heb dat thuis nog nooit meegemaakt. Een lamp brandt gewoon constant totdat ie stuk gaat.
Maar nou komt-ie: ‘Wij verwachten dat u maximaal drie maanden nodig heeft om aan de nieuwe verlichting te wennen.’
Huh? Maximaal drie maanden!? Waar is dat op gebaseerd? Is er onderzoek gedaan? Hebben de gemeente en Van Gelder hun licht opgestoken bij ervaringsdeskundigen? En wat is dat, wennen? Is dat accepteren omdat het nou eenmaal een fact of life is waar je verder toch niets aan kunt doen behalve met een baksteen die vermaledijde klotelampen uitgooien en dan maximaal drie maanden moeten wennen aan je taakstraf? Als je elke dag anderhalf uur in de file moet staan, als je in de winter de verwarming niet hoger dan 16 graden kan zetten omdat het anders niet meer te betalen is, als je hond is overleden, als je steunzolen, een gehoorapparaat of een bril moet gaan dragen, dat er een verschrikkelijke oorlog in Oekraïne woedt, dat zijn dingen waarvan je zegt dat het maximaal drie maanden duurt om aan te wennen. Maar toch niet van een paar lantaarnpalen?

Daar komt bij, geen toerist blijft drie maanden in Zandvoort. Die ervaart alleen maar die kille, naargeestige verlichting die meer geschikt is voor een industrieterrein en die de sfeer in het dorp compleet om zeep helpt.
Het is allemaal niet nieuw hoor, wat ik hier roep. Dorpsgenoot Arjen Bosma heeft bijvoorbeeld ook al flink aan de bel getrokken en de regionale pers heeft er aandacht aan besteed. Daarom staat deze drie maanden-alinea ook in die brief natuurlijk. Maar het is een halfbakken excuus achteraf voor het maken van verkeerde beslissingen zonder eerst gedegen onderzoek te doen naar de wenselijkheid en acceptatie van een en ander.

In een artikel van NH Nieuws van 6 april jl staat: ‘GroenLinks en VVD vroegen zich toen nog af of er niet per wijk meer maatwerk geleverd moest worden en of de Zandvoorters niet mee konden beslissen over het soort licht of armatuur in hun straten. Dat was volgens het college niet de bedoeling, omdat dat het proces zou vertragen.’
In hetzelfde artikel staat: ‘Sinds 2013 werkt de gemeente namelijk aan een nieuw lichtplan.’

Als ‘het proces’ bijna 10 jaar moet duren, dan is het toch wel een gotspe als je inspraak van de burgers benoemt als ‘vertragend.’

Dat een gemeente kiest voor spuuglelijke straatverlichting waar de gemiddelde burger drie maanden aan moet wennen, daar zal ik nóóit aan wennen.

Artikel Stralingsleed uit 2020 De lantaarnpalen worden vervangen

Motie Wageningen unaniem aangenomen. Géén slimme lantaarnpalen in Wageningen! 

3 gedachten over “Zoek de verschillen…!

  1. Vraag eens aan een bouwbioloog naar de kwaliteitsverschillen tussen LED en halogeen verlichting.
    Hij zal antwoorden dat LED licht blauw is en daarmee ziekmakend, halogeen licht rood en genezend, denk maar aan de “Rode lamp” van Philips die vroeger ingezet werd bij rugklachten.

  2. Inderdaad die zendmast op het strand van Zandvoort die je bijna wegblaast als je over de Boulevard Paulus Loot rijd. Ik denk dat ze in Zandvoort echt te veel uitlaatgassen hebben ingeademd, waardoor ze geen heldere keuzes meer kunnen maken. Sterkte daar in Zandvoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *