Zitting om misleidende reclame bij reclame code commissie

Gisteren hebben Martine Vriens en Hugo Schooneveld een zitting gehad bij de Reclame Code commissie. Het ging goed ūüôā ¬† ¬†
             
                                                      martine 1
                                         En de cameraploeg die er de hele dag bij was en heeft gefilmd. Behalve                                                           tijdens de zitting, dat was helaas niet toegestaan.

 

“Het verslag van Martine”

Vijf commissieleden met een secretaris waren aanwezig en een jurist en degene die de commercial van KPN waarvoor de zitting was, gemaakt heeft.

Hugo Schooneveld trad op als deskundige en heeft eel goed gedaan en heel duidelijk onderbouwd dat EMV daadwerkelijk schadelijk is en dat heeft gestaafd met vele onderzoeken. Ook dat de normen slechts gebaseerd zijn op 6 minuten blootstelling.

En ik heb mijn argumenten – op papier voorbereid – kunnen uitdragen. Dat is nu aan het dossier gevoegd.

 

De normen

De voorzitter – werkzaam bij Rechtbank Amsterdam – legde het vuur aan de schenen bij KPN zoals hij zelf aangaf. KPN kon zich merkbaar maar lastig verweren. Het enige argument dat KPN herhaaldelijk aanvoerde voerde was dat ze zich aan de normen hielden.

Maar hoe zorgden ze er dan voor dat de normen in acht werden genomen bij mobiele apparaten vroeg de voorzitter zich af? De 1,5 cm afstand houden van het apparaat. Nog los van wat ik had aangevoerd dat ook al ver beneden de normen schadelijke biologische effecten optreden.

 

Hoe zit dat dan vroeg de voorzitter?

Er ging een lichtje branden bij de voorzitter. Nu begreep hij waarom het oortje bestond. En een ander commissielid begon zich af te vragen hoe het met zijn eigen gebruik was gesteld en in hoeverre dat schadelijk was want hij zat uren per dag aan de telefoon.

De commissieleden stonden erg open en vroegen zich af of niet mogelijk was dat KPN met andere telecombedrijven om de tafel gingen zitten om te bezien hoe hier mee om te gaan en of KPN niet op een voorloper kon worden op dit gebied. Want tenslotte – zo zei de voorzitter – was er met hoogspanningslijnen ook niets aan de hand en dat bleek achteraf wel het geval te zijn.

KPN zou in ieder geval deze klacht met de Raad van bestuur gaan bespreken.

 

Een mooi gesprek

Het was al met al een mooi open gesprek en je merkt dat er nog steeds weinig bewustzijn zit bij alle partijen maar dat ze wel beginnen na te denken met zo’n betoog.

Zelfs KPN noemde het verhaal indrukwekkend!

Over 6 weken volgt de uitspraak van de RCC (Reclame Code Commissie). Het klinkt veelbelovend en het was sowieso een heel goed gesprek. Hoe ze gaan oordelen blijft nog even een verassing.

Maar de zendmast die recht tegenover de vergaderzaal staat zullen ze niet meer over het hoofd zien. De ogen vielen open toen ik ze erop wees. ūüôā

 

Martine

 

 

 

Dank Hugo Schooneveld voor je geweldige bijdrage! Helaas was je al weg voor de foto.
Derck Mekkering voor de bloemen die je hebt afgeleverd en ook Mirjam Bout voor je fijne ondersteunende aanwezigheid.

 

‘Martine Vriens’

30 gedachten over “Zitting om misleidende reclame bij reclame code commissie

 1. Goede actie, we willen stukje voor stukje toch weer gezonder worden, zeker gewenst voor de nieuwe generatie die nu opgroeit in deze van electro technologie vergeven wereld.

 2. Fijn dat er nu weer eens geluisterd werd door RCC. En ook ogen open gingen. Maar kpn zal wel weer andere belangen ( dan de gezondheid van de mens, voorzorg principe) voorop stellen omdat de Economie voort moet gaan. Afwachten op het vervolg.

  • En als onze overheid zich nu aan de kant van de mensen zou scharen, zou een bedrijf als KPN niet zoveel ruimte krijgen. Dank voor je bericht!

 3. Wel bedankt voor het op de barricade staan namens de vele wetende en onschuldige burgers, die noodgedwongen 24/7 worden blootgesteld aan deze onzichtbare, doch oh zo geniepige en schadelijke wifi energie uitzendingen.
  Jaren geleden al heb ik destijds bij Gamma een Profoon PDX-8000 huistelefoon gekocht met één ontvanger, in principe voldoende en die heel zwak uitzendt bij gebruik en helemaal niet zendt met de ontvanger op de basis, zoals het eigenlijk hoort ! En tijdens gebruik zet ik hem op speaker, dan blijft ie ver van je hoofd, ideaal. Kostte destijds iets van 27 euro. De Profoon PDX-7900, een soortgelijk toestel ligt bij Blokker en Marskramer voor ongeveer 19 euro in de schap !
  Herkenbaar aan een eco logo op de doos. Destijds heb ik een heel gesprek gevoerd met een woordvoerder van Profoon en hem gezegd dat ze meer reclame moeten maken voor deze milieu vriendelijke DECT telefoon, maar daar hebben ze helaas niks mee gedaan !
  Neem eens contact op met Milieudefensie.nl, collega strijders voor een schonere atmosfeer. De belasting voor de gezondheid door ultra- fijnstof in de atmosfeer, met name in de Randstad is één van de ergste in Europa, waardoor de gemiddelde leeftijd van de burgerbevolking
  ongeveer één jaar korter is dan elders !
  Eéndracht maakt macht, wanneer jullie de milieuvriendelijke & mensvriendelijke activiteiten kunnen coördineren en reclame maken voor elkaars doelstellingen !
  Veel succes gewenst met jullie verdere acties en voorlichting !

 4. Wat geweldig dat jullie ermee aan de gang blijven.
  Ben enige jaren geleden in Spanje in de bergen geweest voor een soort retraite.
  Geen enkele mast in de buurt en dat VOELDE je!! Zo zuiver was de lucht vrij van electrosmog…………….Het zou verplicht moeten worden wanneer er gemeten wordt bij de zendmasten(Die vaak op het dakgedeelte van Flats staan). Ik denk zeker dat hier mensen ziek van kunnen worden. Graag wil ik het laten meten bij de flat tegenover mij maar dat kost dan 250,– euro. Gratis zou het moeten zijn wanneer je zelf denkt er last van te hebben!!
  Wilt U mij op de hoogte houden.De lucht is momenteel veel nerveuzer geworden.De rust is eruit. Veel en veel teveel mobieltjes en smartphones. Internet etc.

  • Heel herkenbaar (de lucht is nerveuzer en de rust eruit). De rust was mij betreft de helende frequentie voor de mens. Je kunt trouwens een stralingsmeter huren voor 45,- Dank voor je bericht!! Ps. Alle hulp is welkom… ik kan (en doe) niet veel in mn eentje…

 5. Ik heb een hele cluster masten tegenover mijn woning staan en heb dagenlijks tinitus
  onwikkeld. Toen ik de gemeente Amsterdam belde afdeling milieuzaken was men een en al afhoudendheid. Volgens de medewerker was het op t platteland nog erger, waar masten verder weg stonden en veel sterker uitzonden. En er was een onderzoek gedaan in naam vd gemeente Amsterdam, of Landelijk ? waar TOTAAL NIETS uit viel op te maken, echt NIETS.
  DIT moet veranderen. Er moet kritisch gekeken worden naar het onderzoek wat de overheid heeft ingesteld NA het afleveren van vergunningen aan kabelmaatschappijen om waar dan ook maar zendmastclusters ( in dit geval boven op een verzorgings tehuis en basis school) .. er word helemaal niets veratnwoord terwijl het gaat over volksgezondheid, kanker, breintumoren en noem maar op. De overheid moet als eerste aangesproken worden om zaken terug te draaien waar mogelijk. Om kennis te nemen van onafhankelijk onderzoek als dit daadwerkelijk bestaat. Niet KPN maar de overheid is verantwoordelijke voor de huidige aanval op volksgezondheid via electrosmog. De overheid heeft gehandeld puur in financieel belang van zichzelf, zonder enige rekening te houden met volksgezondheid. Dit kan niet waar zijn, om met Joris Luyendijk te spreken. Schakel DIE man in . Of Monitor. Kijk naar journalistieke aktie.

  • Ja, je hebt helemaal gelijk… Help je mee? Kom naar de facebookgroep ‘Straling en Zo’ waar je acties kunt bespreken en medestanders kunt vinden. Ik draag enkel het platform (niet meer de acties).

 6. Beste Martine,

  Ik bewonder jou doorzettings vermogen!
  Vanuit het diepst van mijn hart hoop ik een rechtvaardige uitspraak, die heel veel mensen zal beschermen.

  Mijn complimenten voor jou,

  van Connie

 7. Geweldig dat jullie dit allemaal doen!
  Klein verzoek: het verslag zou aan duidelijkheid winnen als vermeld wat de preciese aanleiding was om naar deze instantie te gaan; natuurlijk is er aanleiding genoeg, maar mogelijk richtten jullie je kritiek ook op specifieke details.

 8. Martine, Je bent een Kanjer! Ik sta 100 % achter je! Bedankt dat je dit voor duizenden of meer mensen wil doen. Ik bid voor een wending in dit hele gebeuren! We geloven dat het snel gaat gebeuren.

 9. Geweldig !

  Nu ervan uit gaan dat ze het eindelijk gaan veranderen naar “ahum” als dat bestaat een ongevaarlijke straal, of gewoon gaan stoppen met die ellende

  Super !

 10. …Ben zo blij dat er aan de weg getimmerd wordt voor een electrosmog vrije wereld… Nu zal dat niet voor 100% lukken maar iedere procent is er een!

 11. 2008!!!hoorzitting bij gemeente Huizen
  EEN ZAADJE ONTKIEMT NIET NAAST EEN GSM, JONGE MANNEN WORDEN ONVRUCHTBAAR – COLLEGE STAAT VOOR EEN DILEMMA:

  “Als we als gemeente zeggen t√©gen GSM/UMTS te zijn, bent u dan bereid uw mobieltje in te leveren?”

  Ook GSMIUMTS-tegenstander P. Duyfjes heeft naar eigen zeggen kilo’s papier die voor zijn standpunt pleiten. Hij heeft bij de Arbeidsinspectie gewerkt en is bezig geweest met de effecten van niet-ioniserende straling. Hij zet zijn vraagtekens bij het rapport uit Zwitserland omdat het door providers is gefinancierd. Hij verhaalt over onderzoeken waar mensen 10 minuten werden bootgesteld aan straling.

  “Wij worden alle dagen eraan blootgesteld”, zo vindt hij. Hij beroept zich op artikel 1f van de grondwet, de lichamelijke integriteit.

  “Als ik de GGD-dokter een pilletje voorhoud, dan zegt hij: -Nee, want ik weet niet wat het is. Het wordt ons door de strot geramd. In Engeland mogen de kinderen geen GSM meer mee naar school. In Duitsland melden artsen, dat pati√ęnten met allemaal vage klachten reageren op de straling van magnetische velden. Het werkt rechtstreeks in ons zenuwstelsel en DNA. Een zaadje ontkiemt niet naast een GSM, een kippenei naast een mobiel wordt onvruchtbaar, net als jonge mannen in Zwitserland”, noemt hij ten voorbeeld. “Ik heb het ETH-rapport in m’n bezit en voor u ter inzage en kan kilo’s papier voor u meebrengen. Kijk maar op http://www.stopumts en http://www.milieuziektes.nl. Wie kan mij dat onderzoek uit Zwitserland laten zien? Je hebt het begrip elekrosmog. Alles moet digitaal. De ijskast moet kunnen communiceren met het broodrooster en je moet onder de douche de garagedeur open kunnen doen. 60% van de GSM-gebruikers zijn kinderen. Een klein percentage is maar voor hulpdiensten”.

  Na de pauze krijgt de zaal gelegenheid ervaringen, stellingen en vragen naar voren te brengen. Heeft de GGD alles goed onderzocht?

  “Wij zijn serieus met ons werk bezig”, verklaart de heer Stumpel. “We zijn geen voor- of tegenstander maar ingehuurd door de gemeente. Je komt tot een bepaalde afweging die je doet naar eer en geweten. Maar ook de tegenstanders doen dat naar eer en geweten. Het is moeilijk elkaar te over-

  ~igE)_n-“.

  De GGD-arts moet bevestigend antwoorden op de vraag of het Zwitsers onderzoek is gebaseerd op een kortdurend effect van de straling.

  “Dat klopt. Niet op een lange termijneffect. Langdurige straling is niet onderzocht”.

  Migraineaanvallen

  Mevr. De Ruiter is ervaringsdeskundige. Een natuurkundig arts stelde met behulp van een computer vast dat ze overgevoelig is voor straling.

  “In mijn geval was de wekkerradio de boosdoener. Ik heb alle stralingsapparaten vernietigd en het resultaat was direct merkbaar. De migraineaanvallenwaren over. Laatst was ik op vakantie en had al een paar dagen hoofdpijn. Bleken er twee zendmasten in de nabijheid te zijn. Ik ben er dus van overtuigd dat mijn klachten hier vandaan komen. Dus zou het voorzorgsprincipe toegepast moeten worden. Het isschandalig dat de gemeente niet het recht heeft uit bezorgdheid voor de volksgezondheid zendmasten te weigeren in woonwijken”.

  Een vertegenwoordiger van basisschool “De Werf” vertelt dat de UMTSzendmast 15 meter van de school af staat.

  “Vijf dagen per week zitten hier de hele dag 150 kinderen op school. De masten worden steeds lager. Dat is een onacceptabele situatie. Ik wil een oproep doen aan de gemeente om stand te houden en een oproep aan de technologie voor alternatieven”.

  Die zijn er volgens enkele aanwezigen wel degelijk. Glasvezel bijvoorbeeld. “Hetzelfde bereik en je zit niet met straling. Ik hoef geen zielig verhaal over de zorg te horen. Je kunt ook gebruik maken van een andere technologie”, stelt een inspreker. “Van het mobiele netwerk wordt maar 1 % gebruikt door de hulpdiensten. Als we alleen de nooddiensten er gebruik van laten maken, dan kunnen er duizenden antennes weg”.

  Ook een andere inspreker pleit voor bekabelinq.

  “De techniek is z√≥ veelzijdig. Overal is een kabeltje te realiseren”.

  De wethouder vertelt dat ook het college twijfels heeft.

  “Als we daarom door de rechter worden aangesproken, gaan we dat niet uit de weg”.

  Er klinkt applaus.

  “Daarom willen we eerst met u de discussie aangaan. Laten we het tot de rechter komen, dan zullen we mede door deze avond tot een beslissing moeten komen. Als we als gemeente zeggen t√©gen GSM/UMTS te zijn, bent u dan bereid uw mobieltje in te leveren?”, stelt de wethouder een gewetensvraag.

  Een volmondig “ja” is het antwoord.

  Pertinente onzin

  Er is wat wrevel over de manier waarop de wethouder de discussie leidt. Mensen worden kort aan het woord gelaten en geregeld afgebroken.

  “Dat doet geen recht aan de opzet. U zult het geduld moeten opbrengen naar ons te luisteren en niet af te kappen”, vindt de heer Schurink. Twee jaar geleden was hij namens het Comit√© Arie de Waalstraat ook al betrokken bij gesprekken over zendmasten.

  “En nu moet ik in het Lokale Sufferdje lezen dat deze avond wordt georganiseerd”, vraagt hij zich af, waarom hij als betrokkene geen schrijven heeft gehad. De spreker informeert naar plaatsingsplannen, maar daar wil de wethouder niet over spreken. Eerst de discussie aangaan.

  “En ja, ik probeer de avond strak te leiden”, geeft ze toe, “omdat ik iedereen aan het woord wil brengen”.

  De heer Bos vertelt over negatieve onderzoeksresultaten in Kopenhagen en dat in Frankrijk zwangere vrouwen worden gewaarschuwd voor straling. Bart Huizing van het Antennebureau komt met cijfers op de proppen van een laag stralingsveld op rustige plekken, die door de heer Bos luidruchtig van tafel worden geveegd.

  “Dat is pertinente onzin! Zullen we even naar buiten gaan meten!”, roept hij verontwaardigd.

  GGD-arts Van Gumpel verwacht dat deze onderzoeksresultaten dan ook wel in Nederland aan zullen komen. Zorgwekkend vindt de zaal ook het commercieel belang en dat 60% van de omzet door kinderen wordt gemaakt:

  “Juist zij lopen de meeste schade op. Daar moet wat gebeuren aan voorlichting”.

  3.

  800 vervoersdoden

  Ook meent een spreker dat het toch te onderzoeken moet zijn of ervaringsdeskundigen onzin vertellen of de waarheid. De GGD-arts legt nogmaals uit dat men er in de wetenschap de vinger niet achter krijgt, maar dat dat niet wegneemt dat er ervaringsdeskundigen zijn.

  “Er is veel ongerustheid onder de men-

  sen. Daarom wordt er veel onderzoek gedaan, maar dat versterkt ook weer de onrust. Een beetje het kip-en-eiverhaal”.

  Ook Mark Kos stelt het Zwitsers onderzóek aan de kaak. Er zou fors mee gemanipuleerd zijn. Zo zijn er 8 mensen met serieuze klachten uit gehaald.

  Een verrassend geluid is er deze avond evenzo te horen.

  “We praten steeds over gezondheidsrisico’s. Bij mijn weten is er geen enkel geval bekend van overlijden of kanker door UMTS-straling. We hebben een discussie over iets dat z√†u kunnen zijn. Ons priv√©-vervoerslijn -auto, brommer, scooter- kost 800 doden per jaar. Daar heeft niemand het over”.

  “Er zijn wel degelijk mensen doodgegaan door straling”, weet Wanda van Kranen. “Dat is door 14 wetenschappers bewezen. Zelf had ik 7 dagen per week 2 uur per dag een mobieltje aan mijn oor. Binnen 5 minuten kreeg ik hoofdpijn en was misselijk. En dan gaan mensen roepen: -Het zit tussen je oren!”.

  Wethouder Van Hartskamp roept de discussie een halt toe. De eindtijd is reeds fors overschreden. Binnen 4 tot 6 weken zullen de resultaten van deze avond aan het college worden overhandigd. Het principestandpunt wordt besproken in de commissie, waarna een definitieve mening wordt bepaald. De plaatsingsplannen voor masten zuIlen net als ieder jaar worden geactualiseerd, zo wordt de aanwezigen nog medegedeeld. Er liggen namelijk al plannen van de providers. Over grote masten wordt gecommuniceerd en een overlegprocedure gevolgd met betrokkenen.

  “Ik concludeer dat er voor- en tegenstanders zijn. Het is een heel dilemma waar het college voor gesteld is. Dank voor uw inbreng. U hoort wat ons oordeel zal zijn. Dat zal niet gemakkelijk worden”, besluit de wethouder.

  q.

 12. Beste Hugo en Martine en het team van ‘Verminder electrosmog’,

  Ik vind jullie echt een stel kanjers.
  Heel knap gedaan dit gesprek met de reclame code commissie.

  Vriendelijke groet van ,
  Irene

 13. Wat een hartverwarmend bericht dat er in ieder geval in alle openheid geluisterd is.
  Wanneer iemand bereid is om in alle openheid op deze draadloze technieken in te gaan, dan kun je er niet omheen dat hier voorzichtigheid op zijn plaats is.
  Dank

 14. Fijn dat jullie dit doen , dagelijks wordt ik met het probleem straling geconfronteerd , mijn vriendin heeft er erg veel last van , wifi . Uit in huis , we computeren via de kabel , mobieltjes uit , flight stand . Vragen de visite , mobieltje uit s.v.p. Slapen in een speciale tent en nog meer maatregelen getroffen . Ga zo door en succes met jullie actie , Ger Engels.

 15. Super! Zeer goed van jullie, om deze misleidende reclame aan te pakken. Zou ook iets zijn voor de reclame van Tele2 (onderdeel van KPN) “omdat het kan”. Jongeren worden zo op een hele hippe manier misleid tot 4G en continue on line zijn.

  Maar mijn complimenten voor jullie actie. Hopelijk worden de telecomgiganten wakker. Wij zijn het al!

  groeten angela

 16. Oh wat een fijn verhaal ! Geweldig om te lezen en het geeft mij hoop dat als er bewustzijn wordt gewekt mensen in actie zullen komen ongeacht in welk circuit zij zich bewegen. Ik was afgelopen zaterdag op een open dag van een gymnasium in Amsterdam die I-pad onderwijs geven (wist ik niet van te voren) en schok heel erg van de 6 voudige zendmast boven hun schoolgebouw. Gelukkig was de natuurkunde leraar echt open en ge√Įnteresseerd in mijn bedenken. Ook hij wist weinig van de gevaren af en wilde er meer over weten. Ik stuur hem nu jullie nieuwsbrief toe!

 17. Heel fijn dat jullie dit doen. Ik verwacht dat het nog een lange weg zal worden.
  Niemand wil en zal zijn kop uit willen steken en zeker niet als eerste..
  Net als de magnetron. Eerst 20 jaar moeten zwijgen van de rechtbank en nu is het ingeburgerd, ondanks dat koken in de magnetron puur gif is.
  Helaas gaat het nog steeds om de centen en niet om de gezondheid van de mensen.
  Overigens is er een ouderwetse telefoonhoorn te koop die ontstoord is en je zonder bezwaar tegen je oor kunt houden. Een belgische bekende van mij heeft er n.l. een.
  Ga door met uw goede werk. Jullie staan zo gezegd op de barricaden..
  Dank daarvoor.
  Anneke

 18. Bedankt Martine voor het voeren van het gesprek en het verslag. Ga zo door met dit goede werk. Vanuit mijn praktijk weet ik dat electrosmog wel degelijk invloed heeft op mensen en o.a. electronen-spin-inversie (het de verkeerde kant opdraaien van de electronen rondom een atoom) kan bewerkstelligen. Het is een natuurkundig verschijnsel uit de quantum-fysica op atomair niveau. Spin-inversie wordt veroorzaakt door een verzwakt energieveld gecombineerd met een sterke stralingsbron. Klachten zijn o.a. toenemende overgevoeligheid en chronische vermoeidheid.Overige klachten die een rol kunnen spelen zijn: slapeloosheid, rusteloosheid, concentratieverlies, veranderde bloeddruk, hoofdpijn, duizeligheid, toenemende allergie√ęn etc. Omdat ik gevoelig ben heb ik het ook zelf ervaren. Nu draag ik de Akaije, een speciaal gevormd sieraad. Inmiddels is de werking van de Akaija ook tijdens wetenschappelijke tests vast komen te staan, want hij is onderzocht door het IGEF, de Internationalle Gesellschaft f√ľr Elektrosmog Forschung. In de bio-photonentherapie maken ze ook gebruik van de Akaije om de electronen-spin-inversie op te heffen. Hij is ontwikkeld door Wim Roskam. Mogelijk kunnen bedrijven van KPN van deze wetenschap gebruik maken om straling neutraal te maken.
  Hartelijke groet,
  Geertje Swart
  Energetisch Natuurgeneeskundig Therapeut

 19. Dank voor de informatie.
  De risico’s en schade door electrosmog waren mij weliswaar lang bekend, het is goed dat
  hierover steeds meer naar buiten komt.
  Helaas zijn de economische belangen zo groot dat het een zware klus is om ertegenin
  te gaan.
  In ieder geval succes gewenst en bedankt.
  Hartegroet B.

 20. Fijn dat het gesprek met de codecie. goed ging. Jammer dat wij als lezers niet de letterlijke tekst van het gesprek te zien krijgen. Het was daarom een wat vaag verhaal met jubel voor de onderhandelaars. Juist de argumentatie is belangrijk om te horen want dan kunnen we zelf ook beter argumenteren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *