Veiling eerste 5G frequenties voor Telecom nadert. Het uur van de waarheid Financieel Dagblad

Artikel uit het Financieel Dagblad:

Hoeveel partijen meedoen aan de veiling is formeel niet bekend. KPN, T-Mobile en Vodafone hebben zelf laten weten dat ze zich hebben ingeschreven voor de veiling. Maar in theorie kan ook nog een andere partij zijn toegelaten. Het Agentschap zegt niet hoeveel partijen zich hebben aangemeld en hoeveel er zijn toegelaten, omdat dat de veiling zou kunnen beïnvloeden.

Bart Garvelink van onderzoeksbureau Telecompaper acht de kans op een vierde deelnemer vrijwel uitgesloten. Voor nieuwkomers is het te veilen spectrum niet interessant, schrijft hij in een recente analyse. ‘Een nieuwkomer zou binnen korte tijd landelijke dekking moeten opbouwen: een te grote investering.’

3. Hoe gaat het er tijdens de veiling zelf aan toe?
De veiling vindt helemaal plaats via internet. In een aantal rondes per dag, verspreid over de dag kunnen de deelnemers via de speciaal ontworpen en streng beveiligde software biedingen uitbrengen, net zolang tot het stil blijft. Hoe lang de veiling gaat duren is dan ook niet te zeggen. De vorige multibandveiling in Nederland duurde zes weken; de recente veiling in Duitsland sleepte ruim drie maanden voort.

De afgelopen weken zijn de teams van de deelnemende bedrijven ingewijd in de software en is er een proefveiling gehouden. In een ruimte op het hoofdkantoor van het Agentschap in Groningen zit straks een groep mensen naar een aantal schermen te kijken en de stappen te volgen die in het veilingproces worden doorlopen. Meijers: ‘Het ziet er niet zo heel spannend uit hoor. Er is in elk geval geen veilingmeester met een hamer.’

Actief erop toezien dat de deelnemers niet stiekem met elkaar communiceren over het verloop van de veiling doet het Agentschap niet. ‘We gaan ervan uit dat de deelnemers zich aan de verplichtingen uit de Veilingregeling en de Mededingingswet houden. Partijen riskeren uitsluiting van de veiling of dat ze gewonnen kavels moeten teruggeven.’

4. Wat kunnen we van deze veiling verwachten?
Heel spannend wordt de zogeheten multibandveiling niet, verwacht Garvelink. Het is dus niet de interessantste 5G-band die onder de hamer gaat, en het aantal deelnemers staat al zo goed als zeker vast.

Daarnaast heeft de Autoriteit Consument en Markt al aangegeven dat het niet wenselijk voor de concurrentieverhoudingen op de telecommarkt zou zijn als een partij minder dan twee blokken van 10MHz op de 700MHz-band zou verwerven. Door de beschikbare hoeveelheid kavels (zes) is het dan meteen ook onmogelijk om méér spectrum dan dat te verwerven en daarmee lijkt een biedingenstrijd bij voorbaat al uitgesloten.

€900 mln
De Staat rekent voor de hele veiling op een minimale opbrengst van ongeveer €900 mln

Het enige onvoorspelbare element zit volgens hem in de veiling van de blokken op de 2100MHz-band. Omdat KPN nu het minste spectrum van de huidige drie operators heeft, zou het bedrijf daar zijn achterstand op T-Mobile kunnen willen inlopen.

De Staat rekent voor de hele veiling op een minimale opbrengst van ongeveer €900 mln. De kavels in de 700MHz-band moeten het meest opbrengen, die op de 1400MHz-band zijn het goedkoopst.

https://fd.nl/achtergrond/1347560/met-veiling-eerste-5g-frequentie-nadert-voor-telecom-uur-van-de-waarheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *