Lokale krant denkt zelf na

Lokale krant denkt zelf na

Momenteel wordt er veel gesproken over de uitrol van 5G. Volgens de politiek kan Nederland zich geen achterstand veroorloven op dit gebied om economische redenen. Ook wordt er gezegd dat mensen dit willen, om nog sneller internet te hebben. Maar willen we dit ook als dit ten koste gaat van onze gezondheid?

Er zijn al veel mensen ziek door de straling die er op dit moment is. Ook in de gemeente Heusden komen er steeds meer mensen die ziek zijn door straling. Zoals ook een inwoner van Drunen die geportretteerd is in deze fotoserie van Koen Verheijden die in diverse kranten heeft gestaan, https://www.ad.nl/binnenland/ziek-van-straling~a9f1f801/. Zelf heb ik helaas ook moeten ondervinden dat straling gezondheidsklachten kan geven. Ziek zijn door straling, elektrohypersensitief zijn, heeft nogal wat gevolgen voor iemands leven. Je bewegingsvrijheid wordt ingeperkt, want er is overal straling. Het kan gevolgen hebben voor je baan. Het kan veel kosten met zich meebrengen om je huis af te schermen tegen straling. En je sociale leven gaat er meestal onder lijden.

Op maandag 22 oktober is de film Ubiquity (alomtegenwoordigheid) op de tv uitgezonden. In deze film laat Bregtje van der Haak, de regisseur, het leven zien van drie ballingen van de draadloze wereld. Zij kunnen niet tegen de straling van o.a. zendmasten, wifi en smartphones.

Eén van hen is Per Segerbäck, een Zweedse ingenieur die bij telecombedrijf Ericsson aan de wieg van de smartphone stond en nu al 18 jaar in de bossen leeft. Hij is gefilmd met een ouderwetse Bolex camera, die met de hand wordt aangezwengeld omdat zijn lichaam de straling van een digitale camera niet verdraagt. Verder worden de Nederlandse Anouk en haar gezin en de Japanse Asaka gefilmd die op zoek zijn naar een veilige plek in deze wereld waarin bijna niet te ontkomen valt aan de straling van zendmasten, wifi en smartphones.

Niet alleen deze drie mensen zijn ziek door straling. Een schatting is dat 3% tot 5% van de bevolking er al last van heeft, in Nederland gaat het om meer dan een half miljoen mensen. In de gemeente Heusden met zo’n 43.000 inwoners gaat het dan om zo’n 1.500 tot 2.000 inwoners. De meeste mensen weten echter niet waar hun klachten vandaan komen en bij medisch onderzoek wordt vaak niets gevonden. Klachten die door een (over)gevoeligheid voor straling kunnen ontstaan zijn slapeloosheid, concentratieproblemen, hoofdpijn, extreme vermoeidheid, tinnitus (oorsuizen), hartritmestoornissen, huidproblemen, darmklachten, duizeligheid, enz. De WHO (World Health Organization) heeft deze straling ingedeeld in de categorie ‘mogelijk kankerverwekkend’.

Niet alleen Per, Anouk en Asaka zijn op zoek naar een stralingsarme plek, maar velen met hen. Helaas worden die plekken steeds zeldzamer.

Op de sites www.stopumts.nl en www.stralingsbewust.info staat veel informatie over dit onderwerp.

De film, onlangs vertoond in diverse filmhuizen in heel Nederland toont ons een ander perspectief dan de verleidelijke beelden in reclames voor smartphones en slimme apparaten. Hoe ziet de wereld eruit door de ogen van deze elektrogevoeligen?
Zijn zij misschien de kanaries in de kolenmijn?
In Ubiquity wordt elektrische straling pijnlijk hoorbaar en voelbaar.

Heusden Nieuws