Competitie “Fysiek versus Digitaal”Nu we de vóórs- en tegens van beide kennen… Wat willen we nu voor onze toekomst?

Ooit waren fysieke dingen fijn. Het leven was eenvoudig. We misten hier geen techniek.

Zie dit filmpje uit 1998.

Nu voelt de fysieke ruimte met steeds meer straling, vaak (voor velen onbewust) minder prettig. Spieren spannen zich hierdoor ongemerkt aan, ons hoofd wordt waziger, de heldere connectie die we kunnen hebben met de ether voelt als ruis.

Het digitale leven (als nieuwe houvast, vlucht uit het ongemak voelen) wordt (mede hierdoor) steeds aantrekkelijker. Het buitenproportionele Corona-beleid heeft hier een ENORME push op gehad. Alles wat nog fysiek was, gewoon uit menselijk contact bestond en/of geen website had, moest, omwille van een griepvirus, digitaal.

De tech-giganten zullen smullen van de enorme stap die wij het afgelopen jaar, onder het mom van onze schijnveiligheid gemaakt hebben (Let wel: niet op basis van democratie, maar een doorgedrukte angst/beleid).

Fysiek contact was verboden, alles moest digitaal; bestellen, vergaderen, bezoeken, winkelen, reserveren om uit eten te gaan. Digitaal gaan was voor de meeste middenstanders de enige manier om te overleven (tenzij zij een groep eigenwijze zielen om zich heen verzameld hebben waarmee ze hun eigen regels bepalen… )

Echter, een toekomst welke vormgegeven wordt op basis van dwang en manipulatie, is niet persé de toekomst die de mens zelf wil. Hebben we eigenlijk wel helder wat wij zelf willen, als we ons buiten alle verslavingen en dopamineprikkels dieper tot onze kern wenden? Waar is het gesprek of de democratische besluitvorming over deze verregaande technieken?

Wie heeft er ideeën over welke plek techniek in onze toekomst mag gaan krijgen, en welke plek niet (meer)? Misschien ook richten op het ontwikkelen van onze interne technieken… Deel ze hieronder.

BIJEENKOMST “Welke rol krijgt techniek in de Nieuwe Wereld?”
We plannen, over niet al te lange tijd een bijeenkomst voor de parallelle samenleving met als thema “Welke rol mag techniek hebben?”. Opgeven met een motivatie kan alvast via onze mail.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *