Utrechtse Heuvelrug kiest voor eigen regie


PERSBERICHT

Doorn, 09 maart 2018

Utrechtse Heuvelrug kiest voor eigen regie
Aanbesteding alleen met licht op de nieuwe lantaarnpalen

De gemeenteraad Utrechtse Heuvelrug heeft gisteravond (don. 8-3) besloten voorlopig geen zendapparatuur (4G, 5G, Wifi) en camera’s/ sensoren e.d. op de nieuwe straatlantaarns mogelijk te maken. Unaniem besloot de gemeenteraad uitsluitend de verlichting aan te besteden.

Extra functionaliteiten zullen niet eerder worden toegepast dan nadat deze ter besluitvorming aan de raad zijn voorgelegd. Op deze wijze houdt de raad zelf de regie in handen. Dat was een cruciaal principe.

Er moet eerst meer bekend zijn over de gezondheidsrisico’s en mogelijke schendingen van de privacy. Pas dan kan een weloverwogen besluit worden genomen. De wethouder (Veldhuizen, CDA) verwacht dat dit op z’n vroegst medio 2019 is, in de bouwteamfase van de aanbesteding van de openbare verlichting en kabelnet.

Bij inwoners was substantiële bezorgdheid ontstaan over mogelijke nadelige gezondheidseffecten van straling en de eventuele inbreuk op de privacy. Dit nadat bekend was geworden dat op nieuwe lantaarnpalen allerlei Smart City-toepassingen zouden kunnen worden aangebracht. De raad constateerde na een speciale informatieavond met presentaties door deskundigen over dit onderwerp dat het onverantwoord is om nu een besluit te nemen op dit onderwerp. Er was nog teveel onduidelijk.

Marnix Lamers van ‘Stralen doen we liever zelf’: ‘We blijven alert, zeker gezien de hoge schuld van de gemeente. Deze financiële druk maakt extra functionaliteiten wellicht aantrekkelijk gezien hun opbrengsten. Dat mag echter niet prevaleren boven onze gezondheid en privacy.

In elk geval zijn we nu opgelucht en blij met het verstandige besluit van de gemeenteraad. We zijn duidelijk aandachtig gehoord, gezondheidsaspecten zijn serieus erkend en dat vinden we zeer positief.”


Red: Chapeau aan Marnix en Tessa en aan alle leden van de raad gemeente Utrechtse Heuvelrug!!

Voor nadere informatie en interviews met de beweging ‘Stralen doen we liever zelf’ neemt u contact op met: Woordvoerder Marnix Lamers, 06 15 05 08 24. stralendoenwelieverzelf@gmail.com

4 gedachten over “Utrechtse Heuvelrug kiest voor eigen regie

  1. dit is goed nieuws en kan een keerpunt vormen voor de toekomst in Nederland. Helaas heb ik zelf niet de energie om politiek bezig te zijn maar ik denk dat als we via onze directe omgeving al veel kunnen bereiken.

  2. kunnen we al deze rommel niet wegstralen , het is toch gekend dat we op de MERKABA kunnen beroep doen die een veel hogere straling heeft zodat we niet meer ons laten beïnvloeden door al deze elektrosmog . De mens heeft alles in zich hoor ,straal die rommel weg .Maak afspraken met drie of meer personen zo kunnen we een sterk stralingsveld opbouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *