Corona is eng, maar is een controle staat niet erger… ?!

Tekst: Anne Bennett uit 2018: Eigenlijk wilde ik op vakantie vliegen. Maar ik kan het niet betalen. Natuurlijk zijn er op internet veel goedkope deals, maar niet voor mij. Elke keer als ik erop klik, komt er een venster tevoorschijn en zegt dat mijn sociale score niet genoeg is. Deze aanbieding is alleen beschikbaar voor burgers met een score hoger dan 1000. Echt spijtig, want vorige maand zijn mijn elektriciteitstarief en mijn autoverzekering verhoogd, dus ik heb wat geld tekort.

Overigens: we schrijven het jaar 2028 en Nederland, zoals alle EU-landen, heeft het Chinese scoresysteem geïntroduceerd. Weet je dat niet? Natuurlijk, je was in het jaar 2018, toen de Chinezen het na een testfase begonnen te implementeren, bezig met de islam en de migratie.
Je hebt het niet gehoord over Big Data, of wel? Het gaat om het genereren, verzamelen en analyseren van gigantische hoeveelheden gegevens, waarvoor enorm krachtige computers, slimme algoritmen en kunstmatige intelligentie nodig zijn. Er is sprake van een nieuw tijdperk van digitale communicatie en verwerking, en sociaal gezien van een verandering in de samenleving.

In elk geval hadden de Chinezen in 2014 al een sociaal scoringssysteem vastgelegd en in 2017 geactiveerd in verschillende Chinese steden, voordat het landelijk werd geïntroduceerd. Eigenlijk is het hele ding vrij eenvoudig. Elke burger ontvangt 1000 credits. Er zijn bonuspunten voor sociaal adequaat, politiek correct, of voorbeeldig gedrag. Wie zich “misdraagt”, krijgt punten in mindering gebracht. Afhankelijk van de persoonlijke sociale score, hangt het er dan van af of je kunt profiteren van extra’s, zoals kortingen, of dat je wordt gestraft of uitgesloten van diensten.

Ik heb een beetje een grote mond, dus ik werd een paar keer tijdelijk op Facebook geblokkeerd. Dat heeft waarschijnlijk mijn score verlaagd. Bovendien betaalde ik mijn kijk- en luistergeld niet op tijd en kreeg ik een bonnetje omdat ik te snel reed. Je moet voorzichtig zijn, altijd en overal. Omdat de landelijk geïnstalleerde camera’s met gezichtsherkenning je in de gaten houden. Ik ging de andere dag bij rood oversteken. Ik denk, daar was ook een aftrek voor. Mijn deelname aan een “Rutte moet gaan demonstratie” had ook een enorme impact. Tegen zoiets moet ik me echt verzetten. Ook zou ik eindelijk moeten wennen aan een geslachtsgeschikte taal in mijn brieven en e-mails. Niet gemakkelijk op mijn leeftijd.

In ieder geval heb ik nu een e-book gedownload dat veel tips bevat over het verdienen van bonuspunten. Denk, ik zal binnenkort vrijwilligerswerk doen met een NGO en helpen om vluchtelingen te integreren. Volgende week neem ik deel aan een mars tegen rechts. Als ik het kan volhouden, kan ik volgend jaar misschien halfweg goedkoop op vakantie vliegen.

Welnu, nu hebben we de ellende. Het was duidelijk dat westerse landen het Chinese experiment nauwlettend in de gaten hielden. Het was duidelijk dat uiteindelijk alles wat technisch mogelijk is, gedaan zal worden. Het was duidelijk dat dit in het “Vrije Westen” niet eenvoudig door een staat kan worden geïntroduceerd, maar wordt voorgeschreven door de niet-transparante en ondemocratische EU-Commissie. Daar kan je niets aan veranderen.

Er waren geen protesten voor zover ik weet. Vooral niet in Nederland. Dit was al verzekerd door de publieke propagandamedia. Ik denk dat de Nederlanders onderbewust eigenlijk behoorlijk enthousiast waren dat passend gedrag werd beloond en dat asociale eindelijk bestraft werden. Er wordt gezegd dat het systeem ook de veiligheid en milieubescherming dient. Met deze twee concepten stopt helaas bij de meeste mensen het denken.

De Nederlanders hebben altijd een voorliefde voor filister en onderdanig gedrag gehad en schadenvreugde was niet bepaald impopulair. Iedereen die vandaag kan opscheppen met zijn voordelige vakantiereis of een snelle internetverbinding, is tegelijkertijd een voorbeeldige burger. Eigenlijk een wonder dat de Nederlanders het sociale scoresysteem niet hadden uitgevonden.

Nou, eigenlijk is het geheel een logische ontwikkeling. Als mensen niet in de aanloop hadden geslapen, als ze meer en meer paternalisme tolereren, bereid zijn hun burgerlijke vrijheden en rechten te laten besnijden, en zich zonder weerstand laten uitnemen zoals kerstganzen, dan zouden ze de waanzin van de EU hebben beperkt of hadden ze verzet gepleegd tegen de waanzin van propaganda, mogelijk gemaakt door gedwongen financiering. Misschien zouden we vandaag nog steeds een vrije samenleving zijn.

Nou, nu kan je niets meer doen. De geest is uit de fles. Nu moet ik zien dat ik mijn score verbeter. Gelukkig heeft mijn buurman deze ochtend zijn auto voor zijn garage gewassen. Ik ga hem nu verlinken. Zeker een paar mooie punten.

Vrij vertaald en ietsje aangepast door Anne Bennett. Met dank aan Monika Trautwein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *